Kunstprojecten & Cultuureducatie

Droompaden
'Kunst in het onderwijs: Grenzen gaan verleggen, plezier in eigen kunnen, de samenwerking en wisselwerking met klasgenoten, leren van elkaar, elkaar anders gaan zien, opnieuw ontmoeten, verdieping en verbinding.
Leren werken met verbeeldingskracht is een krachtig tool voor jongeren in hun ontwikkeling. Gaan leren dat je grenzeloos vanuit eigen beleving, emoties en verlangens, kan komen tot vormen en beelden van betekenis geeft een ervaring mee die bijdraagt aan een positief, krachtig en authentiek zelfbeeld.


Leer grenzeloos creëren met verbeelding en creatiekracht.
Laat je inspireren en ontdek dat niets onmogelijk is.

Droompaden
'waar de hemel het water raakt ontstaat mijn wereld'
Een creatieve reis, een weg door een landschap met jouw verhaal. Al deze persoonlijke paden die door Aboriginals Songlines worden genoemd, vormen uiteindelijk een droomweb van paden.
De kunst en cultuur van de Aboriginals is de inspiratiebron van deze workshop. Aboriginals schilderen omdat zij het onstaan van hun wereld willen doorgeven. Hun wereld onstond omdat mythische voorouders tijdens de droomtijd al wandelend op droompaden, alles tot leven zongen.
Wat is belangrijk voor jouw wereld? Wat wil jij nalaten? Wat is jouw persoonlijk verhaal? En wat mag gezien worden? Hoe ziet het gezamenlijke droomweb eruit? Mijn ervaring is dat elke leeftijd komt tot verhalen en beelden!
In deze workshop gaan we aan de slag met persoonlijke beelden vertaald in vogelvluchperspectief en wordt er geschilderd met de stip en cirkeltechniek.
Voor wie is deze workshop?
Basisonderwijs groep 7 en groep 8
Voortgezet onderwijs
De workshop bestaat uit drie delen:
Het eerste deel van de workshop is voor inspiratie, verdieping, schetsfase.
Het tweede deel is de vertaling naar symbolen, herhalingen/patronen en het vogelvlucht perspectief.
Het derde deel is afhankelijk van het gekozen eindproject en gaan de kinderen/jongeren schilderen.
Elke les kent een opbouw, verdieping, uitvoerende fase en een gezamenlijke afsluiting.

Luchtkastelen


Luchtkastelen
'een eerbetoon aan allen die ons lief zijn '
Een cultureel erfgoed, kunstproject
Het verhaal van de toren van Dwingeloo, De Taj Mahal in India. Hoe liefde wordt vertaald in een monument, tastbaar en zichtbaar voor vele generaties. De belevingswereld wordt aangesproken, geinspireerd, om vervolgens een persoonlijk en betekenisvol monument te gaan maken. Zichtbaar voor de buitenwereld.
Door het stapsgewijs doorlopen van de fases van de workshop leren kinderen zichtbaar maken van gevoel, delen hun belevingswereld en gaan met eigen verbeelding van emotie, naar woorden, naar 2D symboliek en als laatste de vertaling hiervan naar 3D in vorm en kleur.

Voor wie is deze workshop?
Basisonderwijs groep 4 en groep 8
Voortgezet onderwijs
De workshop bestaat uit drie delen:
Het eerste deel van de workshop is de verzamelfase: inspiratie, woorden en de vertaalslag naar symbolen.
Het tweede deel is de vertaling van 2d naar 3d. Er wordt gewerkt met metaaldraad en papier-maché.
Het derde deel is werken met kleuren.
Expositie van de werken.
Extra optie: Er wordt een videopresentatie gemaakt van het project. De kinderen vertellen over hoe zijn het project hebben ervaren, over hun kunstwerk en hun eigen verhaal hierbij.
Elke les kent een opbouw, verdieping, uitvoerende fase en een gezamenlijke afsluiting.

Sprookjeskaartenspel
Er was eens..De kaarten worden geschut, het verhaal verbeeld.
'er was eens, het goede overwint het kwade, en ze leefden nog lang en gelukkig'.
Wie ben jij in jouw sprookje? En wat voor een avontuur beleef jij ? Geïnspireerd door sprookjesverhalen maakt iedereen zijn eigen personage. Als de kaarten worden geschut en verzameld worden spontaan groepjes gevormd uit de hoge hoed. Met hun personages wordt er een sprookje bedacht en zichtbaar gemaakt op een story board.
We sluiten af met een presentatie en voordracht van de verhalen.
optie: De presentatie van de voordracht van de personages en verhalen kan worden uitgebreid met decorbouw, geluid, opname en kostuumontwerp. Zo wordt een onderdeel worden van een evenement schoolbreed.

Voor wie is deze workshop?
Basisonderwijs groep 6, 7 en groep 8
Optie: De presentatie van de voordracht van de personages en verhalen kan worden uitgebreid met decorbouw, geluid, opname en kostuumontwerp. Zo wordt het niet enkel een klassikaal gegeven workshop, maar een schoolbreed project.
De workshop bestaat uit drie delen:
Inspiratie en creëren van je eigen personage.
Storyboard van het verhaal.
De presentatie.
Optie 4: schoolbreed project.



De Achtertuin
Een spannende ontdekking in de achtertuin.
In drie houten kisten zitten drie diertjes verstopt. Ze laten zich niet zien, maar willen wel geaaid worden. Vertrouwend op het gevoel, geïnspireerd door aanraking van de diertjes komen de kinderen tot beelden en vormen.
Voor wie is deze workshop?
Basisonderwijs groep 1 en 2 en 3
